Een windmolen voor thuis kopen

Foto van Max

Max

Thuiswindmolentje.nl

Een windmolen voor thuis kopen

Inhoudsopgave

De laatste tijd is er steeds meer nieuws over thuiswindmolens en in hoeverre deze duurzame producten rendabel zijn. Hierdoor overwegen ook meer consumenten een windmolen voor thuis aan te schaffen om zo hun huishouden van eigen opgewekte windenergie te voorzien. Maar hoe kies je de juiste windmolen? En waaraan moet je allemaal denken? In dit artikel leggen wij uit welke stappen je het best kunt doorlopen om een windmolen voor thuis te kopen.

 

Waarom een windmolen voor thuis?

Ten eerste is het interessant om nog even kort uit te leggen waarom een thuiswindmolentje een interessante aankoop voor jou als particulier kan zijn. De energietransitie is in volle gang en steeds meer huiseigenaren zoeken manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hun energiekosten te verlagen. Naast het opwekken van energie met zonnepanelen, is het opwekken van windenergie een van de meest voor de hand liggende oplossingen, vooral voor woningen op het platteland of in gebieden met veel wind. Een kleine windmolen kan je huis van elektriciteit voorzien, het netwerk ontlasten en je helpen om onafhankelijker van traditionele energieleveranciers te worden. Daarnaast is de aanschaf van een windmolen een uitstekende manier om je eigen bijdrage te leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot. Windenergie is schoon, hernieuwbaar en een van de goedkoopste vormen van energie op lange termijn.

 

Wat moet je weten voordat je een windmolen voor thuis koopt?

Voordat je tot het aanschaffen van een thuiswindmolentje over gaat, is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen en uit te zoeken. Wij hebben deze voor je onder elkaar gezet, zodat je deze zelf handig een voor een af kunt gaan. 

Beoordeel de geschiktheid van je locatie

De eerste stap is het bepalen of je locatie geschikt is voor een windmolen. Windmolens hebben voldoende windkracht nodig om rendabel te kunnen draaien, dus de gemiddelde windsnelheid is een belangrijke factor. Windmolens kunnen op het balkon, op het dak of in je tuin worden geplaatst. In Nederland wordt een gemiddelde windsnelheid van minimaal 4-5 meter per seconde geadviseerd voor een goede opbrengst. In de kustgebieden, op hogere locaties, locaties zonder veel obstakels (bijvoorbeeld bomen, gebouwen) of open vlaktes zoals boerderijen, is de wind over het algemeen sterker dan in dichtbebouwde gebieden in het binnenland. Het is ook belangrijk om te kijken naar de windrichting en het aantal uren dat de wind waait. Gebruik online tools, zoals windkaarten, of laat je gegevens hier achter, en wij helpen jouw vraag te beantwoorden. 

Krijg een seintje wanneer de eerste rendabele thuiswindmolen te pre-orderen is!

Check de vergunningen en regelgeving

In Nederland zijn er regels en vergunningen van toepassing zijn voor het plaatsen van een windmolen op je eigen terrein. De precieze eisen kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en de grootte van de windmolen. Hierdoor is het essentieel vooraf goed te informeren bij je lokale gemeente welke vergunningen vereist zijn en welke regelgeving er van toepassing is. Onder andere omtrent de hoogte van de windmolen, de geluidsproductie en het zicht op omliggende woningen of natuurgebieden kan er specifieke regelgeving zijn.

Grootte en vermogen van de windmolen

Windmolens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten. Afhankelijk van je energiebehoefte en de beschikbare ruimte, kun je kiezen uit verschillende types en maten windmolens. Voor particulier gebruik zijn de meeste windmolens tussen de 2 en 10 kW, wat meestal voldoende is voor de gemiddelde woning. Goed om te weten is dat een gemiddeld huishouden zo’n 8 kWh stroom per dag gebruikt. Wanneer je een groter gezin hebt of een woning die veel stroom verbruikt door bijvoorbeeld elektrisch opwarmen van de woning, is het belangrijk te kijken welke thuiswindmolens een hoge opbrengst hebben. Het vermogen van de windmolen bepaalt hoeveel elektriciteit de molen kan opwekken.

Inventariseer en vergelijk modellen thuiswindmolens

Het kiezen van de juiste leverancier en installateur is een belangrijke stap. Er zijn momenteel een aantal bedrijven die windmolens voor consumenten ontwikkelen. Nog niet zijn al deze windmolens voor thuis al te koop, maar er worden in 2025 een aantal veelbelovende producten verwacht. Wij verwachten veel van de volgende thuiswindmolens:

  • Greenmill: een innovatieve en betaalbare oplossing van Nederlandse komaf. 
  • The Blade: de eerste windmolen voor thuis die wellicht rendabel is. Naar onze mening is dit de beste en meest veelbelovende windmolen voor thuis.
  • RidgeBlade: een windmolen die bovenop de nok wordt geplaatst en daardoor weinig afbreuk aan de omgeving doet.

Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen en goed te vergelijken op basis van prijs, garantie, installatiekosten en onderhoudsdiensten. Zorg ervoor dat de leverancier ervaring heeft met het plaatsen van windmolens voor particulier gebruik en vraag naar referenties van eerdere klanten.

Bereken de kosten en terugverdientijd

De aanschaf van een windmolen voor thuis is een investering die zich op lange termijn kan terugbetalen. De kosten kunnen per model best verschillen en ook de installatiekosten verschillen per soort windturbine. Wij adviseren je een gedetailleerde kosten-batenanalyse te maken. Bereken niet alleen de aanschaf- en installatiekosten, maar ook de jaarlijkse onderhoudskosten, de mogelijke kosten van een omvormer, het rendement en de terugverdientijd. De terugverdientijd van een windmolen is afhankelijk van de energieprijzen, de productie van de molen en je persoonlijke energieverbruik. In veel gevallen ligt de terugverdientijd tussen de 7 en 15 jaar. Wij verwachten dat er in de toekomst ook subsidies of belastingvoordelen zullen zijn die de investering aantrekkelijker kunnen maken.

Zoek een installateur voor je thuiswindmolentje 

Zodra je de juiste windmolen hebt gekozen en alle vergunningen en financiële regelingen hebt geregeld, is het tijd voor de installatie. Het is belangrijk om de installatie uit te besteden aan een gecertificeerde installateur die ervaring heeft met windmolens. De installatie zelf kan variëren per model van de thuiswindmolen. Laat hier je gegevens achter, en wij helpen je bij het vinden van een juiste installateur. 

Delen:

Blijf altijd op de hoogte!

Lees ook:

Nieuws

Airturb windmolen

De Airturb is een innovatieve windmolen die zich richt op huishoudens die zelf duurzame energie willen opwekken. Deze Nederlandse uitvinding combineert een compact ontwerp met

Lees verder